EkologijaNajnovije vijesti

Uspješno okončan prvi vikend „Škole planinarstva i ekologije – Dragi Novaković“

1Protekli vikend, 24. i 25. septembra 2016. godine, održan je prvi edukativni vikend u okviru projekta „Škola planinarstva i ekologije – Dragi Novaković“.

Cilj projekta je da se kroz učenje o planinama u BiH i planinaskim ekosistema, te boravkom u prirodi, učenici upoznaju sa jedinstvenim prirodnim bogatstvima kojima BiH obiluje te razviju svijest o neophodnosti očuvanja prirode radi naše čistije i zdravije budućnosti.

Sedamnaest učenika i učenica i četiri profesora/ce Treće gimnazije i Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva imali su priliku da „Josipovom stazom“ planinare do 1800 metara nadmorske visine i pređu 17 kilometara planinarske staze.

Učesnici su također od iskusnih vodiča Davora Ciganovića, Miroslava Trivića i Admira Ibričića slušali o istoriji planinarstva, potrebnoj planinarskoj opremi te o kretanjima i mogućim opasnostima u planinama.

U ekološkom dijelu učesnike je naša kolegica Alida Čengić upoznala sa šumskim ekosistemima i načinima njihovog nestajanja.

Projekat „Škola planinarstva i ekologije – Dragi Novaković”, kojeg finansijski podržava Misija OSCE-a u BiH, zajednički provode Aarhus centar Sarajevo, HPD Bjelašnica 1923 Sarajevo i PAK Summit Banja Luka, u sjećanje na planinara i prijatelja Dragog Novakovića koji je tragično nastradao početkom godine, a koji je učestvovao u izvornoj pripremi ovog projekta.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Naredni vikend „Škole planinarstva i ekologije – Dragi Novaković” održati će se u Centru za posjetioce Pecka 15. i 16. oktobra o čemu ćemo vas blagovremeno informirati.

Organizatori „Škole planinarstva i ekologije – Dragi Novaković”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.